Sikeres végzettek a PKE Angol szakáról

A Partiumi Keresztény Egyetem Angol nyelv és irodalomtudomány szakán végzett hallgatóknak az élet számos területén sikerült elhelyezkedniük, akár nyelvtanárként, akár fordítóként vagy tolmácsként, esetleg a média vagy a turizmus világában. Volt hallgatók számoltak be a PKE angol szakán eltöltött éveikről:

Nagyon hálás vagyok a Partiumi Keresztény Egyetem Angol szakának, hiszen konkrétan ennek köszönhettem, hogy már a tanulmányaim elején elkezdhettem foglalkozni azzal a területtel, amire mindig is vágytam és saját vállalkozáson belül, szabadúszó fordítóként máris elmondhattam magamról, hogy független vagyok. Ha nem itt tanulok, akkor nem hiszem, hogy megtalált volna ez a lehetőség. Sosem fogom ezt elfelejteni! (Lévai Dávid)

 

Sorsdöntő szerepe volt az életemben annak, hogy 2002-ben a PKE Angol nyelv és irodalom szakára felvételiztem. Belecsöppentem egy közösségbe, ahol elememben éreztem magam, többedmagammal filmklubot rendeztem, drámakörben vettem részt, ellátogathattam külföldi egyetemekre, miközben szívtam magamba az angolt, mind a nyelvet, mind az irodalmat. Nem csak tudással és információval lettem gazdagabb, hanem a teljes életszemléletemet megváltoztatta az akadémiai közeg. Másodéves alapszakos hallgatóként eljuthattam oda, hogy tanárként is kipróbáljam magam. Nyelviskolában tanítottam kezdő csoportokat, egy-két évvel később pedig felsőfokú nemzetközi nyelvvizsgára készítettem fel jelentkezőket ugyanott. Az egyetemet követően mesteri képzésre jelentkeztem, majd annak elvégzése után középiskolában tanítottam, osztályfőnökként is kipróbáltam magam. Titkon reménykedtem, hogy oktatóként a PKE-re is visszatérhetek egy napon, és így is lett. Jelenleg két tanszéken (Modern Nyelvek és Angol Nyelv és Irodalom) is oktatok, miközben másodéves hallgató vagyok a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem doktori képzésén. Úgy érzem, hogy a kitartás mellett a céltudatosság, az aktív részvétel és a fejlődni akarás juttatott a célom eléréséhez, és külön öröm, hogy egy magyar értelmiségi közösség része lehetek. (Drd. Szabó Roland)

 

A Partiumi Keresztény Egyetem angol szakán végeztem az alapképzést 2012-ben, majd a mesteri tanulmányaimat a Többnyelvűség és multikulturalitás szakon fejeztem be 2014-ben. Az egyetem három évének elvégzése után szeptemberben már el is helyezkedtem angol tanárnőként. Az elmúlt négy év alatt a véglegesítő vizsga akadályát is sikeresen vettem, valamint véglegesítettek városunk iskolájában. Mindez a PKE és az ott tanítók lelkiismeretes munkája nélkül nem sikerült volna. Az ott töltött öt év alatt elméleti és gyakorlati tudásom ugyanúgy gyarapodott. Nem csupán a nyelvtudásom tökéletesíthettem, de bepillanthattam végre olyan irodalmi, kulturális témákba, ahol a líceumi oktatás falait széttörve, szabad kezet kaptunk az új meglátásokhoz. Öt év alatt megtanultuk a fonetika és fonológia alapjait, elsajátítottunk nyelvészeti ismereteket, barangoltunk a történelemben, elemeztük filmeket, és így tovább. De az öt év még ennél is sokkal többre tanított… Megtanított arra, hogy egy kisebb egyetem sokkal jobb, hiszen mindenki ismer, és mindenkihez bizalommal fordulhatsz, legyen szó az egyetemi professzorról, a titkárnőről, vagy a mosolygós portásról. Megtanított arra, hogy csapatban dolgozni a legjobb. Megtanított arra, hogy életre szóló barátságok egymástól amúgy távol élők között is szövődnek. Büszke vagyok arra, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem diákja lehettem! (Kiri Evelin)

 

Választanom kellett: egy várost, egy egyetemet, egy szakmát, egy karriert, egy utat, valamit, amit szeretek, ami változást hoz az életembe, ami eljuttat az ismeretlen célhoz. Választottam: Nagyváradot, a PKE-t, az Angol szakot. A lehetőséget, a félelmeim legyőzését, a reményt választottam: a barátokat, a felkészült tanárokat, a kölcsönös támogatást, az inspirációt, a fejlődést, a tudást és a kihívást. New Yorkot, Swansea-t, Oslót, Párizst, Londont, Marakesht, Barcelónát, az utazást, új kultúrákat, a felfedezést, önmagam és mások megismerését, a próbát, a nehézségeket és a sikereket választottam. Egy mesterit Walesben, egy doktorit Angliában, egy ösztöndíjat, a sokrétű tapasztalatot, a további lehetőségeket választottam. Válassz te is! Válaszd a jövőt, a fejlődést, a lehetőségeket, a reményt! Válaszd a közösséget, a szakmaiságot, a kihívást, válassz egy jobb életet. Válaszd a Partiumi Keresztény Egyetem Angol szakát! (Drd. Szabó Csaba – Zoltán)

 

Az angol nyelv és irodalom szak idén 24 tandíjmentes és 16 tandíjas hellyel várja a felvételizőket.

A felvételiről bővebben itt lehet tájékozódni: http://en.partium.ro/hu/felveteli

Levai DavidKiri EvelinSzabo CsabaSzabo Roland

forrás: www.partium.ro