Kitavaszodott a PKE Angol nyelv és irodalom szakán

Új, friss szemlélet jegyében teltek az elmúlt időszak eseményei PKE Angol nyelv és irodalom tanszékén.

Az angol szakon tanulók ebben az évben immár nemcsak a megszokott, színvonalas képzésben részesülhetnek, hanem rendhagyó tevékenységekben is részt vehetnek, úgy mint szakmai kirándulások, műfordító táborok, forgatókönyvíró és filmkészítő szemináriumok. Az elmúlt félévben a hallgatók ellátogathattak a budapesti Károli Gáspár Egyetemre, illetve szakmai tapasztalatcserére nyílt lehetőségük Pécsett.

A Practimuss projekt jóvoltából az előző félévben mintegy harminc angol szakos diák próbálhatta ki a gyakorlatban is az órákon tanultakat. A diákok különböző hazai és magyarországi cégeknél és szervezeteknél kaptak munkalehetőséget: fordítóirodában, turisztikai irodában, nyelviskolában, és a média világában. Mindezek mellett pedig pályaválasztási-tanácsadásban és ösztöndíjban is részesültek.

Rendkívül sikeres volt az Erasmus program is: az angol szakos hallgatók rendszeresen igénybe vették a féléves vagy egész éves külföldi tanulmányi lehetőségeket (Törökországban, Németországban, Hollandiában, és Magyarországon), és túljelentkezés volt a nyári Erasmus szakmai gyakorlatra.

A szakon a jókedvet nemcsak a hétvégi kirándulások, a közös színházba járás és az élménypedagógiai foglalkozások biztosítják, hanem az angol szaknapok alkalmával megrendezett kvíz-versenyek, csapatépítő tevékenységek, ingyenes továbbképzési lehetőségek is.

Az idén bevezetésre került egy a középiskolásoknak kiírt fordítói verseny, amely rendkívül sikeresnek bizonyult: a „Kifordítom-Befordítom” versenyre a határon túlról is jelentkeztek résztvevők, a döntőre pedig április 21-én került sor. A győztesek egyik díja az volt, hogy ha a PKE angol szakára kívánnak jelentkezni, kiválthatják az angol nyelvű képességfelmérő interjút 10-es jeggyel. Ennek a rendezvénynek a sikerén felbuzdulva az angol szak elhatározta, hogy ezentúl minden évben megszervezi a fordítói versenyt, illetve más pályázatokkal is támogatni kívánja a tehetséges középiskolásokat.

Az angol szakon a hallgatóknak a második tanulmányi évtől kezdődően nyílik alkalmuk szakspecifikus tantárgyak felvételére. Igen népszerűek a fordítással foglalkozó tárgyak, de nagy sikernek örvendenek a médiával és kommunikációval kapcsolatos tantárgyak is. Idén is nagy készülődés és izgalom övezi a filmes kurzuson résztvevők média projektjét: a csapatok elkészültek a forgatókönyvekkel és május végén fogják bemutatni angol nyelvű kisfilmjeiket. A régióban egyedülálló módon a PKE angol szaka kínál ilyen szakirányú tantárgyakat, amelyeket a diákok a jövőben tetszés szerint csoportosíthatnak, vagyis saját maguk állíthatják össze képzési palettájukat.

A következő tanévben a hallgatók egy megújult, még lendületesebb angol szakon kezdhetik el tanulmányaikat, a 24 tandíjmentes illetve 16 tandíjas helyen.

A részletes egyetemi felvételi tájékoztató letölthető az egyetem honlapjáról: www.partium.ro

 

Forrás: http://www.erdon.ro

 

Angol

forrás: www.partium.ro