Drd. Szabó Csaba: „első perctől fogva úgy éreztem, jó kezekben vagyok.”

Választanom kellett: egy várost, egy egyetemet, egy tanszéket, egy szakmát, egy karriert, egy utat, valamit, amit szeretek, ami változást hoz az életembe, ami eljuttat az ismeretlen célhoz. Választottam: Nagyváradot, a PKE-t, az Angol szakot. A lehetőséget, a félelmeim legyőzését, a reményt választottam: a barátokat, a felkészült tanárokat, a kölcsönös támogatást, az inspirációt, a fejlődést, a tudást és a kihívást. New Yorkot, Swansea-t, Oslót, Párizst, Londont, Marakesht, Barcelónát, az utazást, új kultúrákat, a felfedezést, önmagam és mások megismerését, a próbát, a nehézségeket és a sikereket választottam. Az örökös választást, a várt és váratlan változásokat, egy mesterit Walesben, egy doktorit Angliában, egy ösztöndíjat, a sokrétű tapasztalatot, a további lehetőségeket választottam. Válassz te is! Válaszd a jövőt, a fejlődést, a lehetőségeket, a reményt! Válaszd a közösséget, a szakmaiságot, a kihívást, válassz egy jobb életet. Válaszd a Partiumi Keresztény Egyetem Angol szakát!

***

Friss érettségi diplomával a kezemben, két dologban voltam biztos: nem tudom mi lesz belőlem később, de oda mindenképp az egyetem által vezet az út. Pénzügyi és családi hátteremből adódóan az viszont nyilvánvaló volt, hogy nem Oxford lesz az első célpont és még csak nem is Kolozsvár. Ezt részben ellensúlyozva, úgy döntöttem, hogy mindenképpen olyan szakot választok, amely képes számos lehetőséget biztosítani, úgy személyes, mint szakmai fejlődésre, és nem utolsó sorban, változatos karrier-opciókkal kecsegtet. Akkori jövőképemet az angol nyelv iránti szeretetem, valamint az a tudat is befolyásolta, hogy bármerre sodor az élet, legyen az egy reál- vagy bölcsészettudományi ág, angolra mindenképpen szükségem lesz. Így kötöttem ki a Partiumi Keresztény Egyetem Angol nyelv és irodalom szakán.


Jogos a kérdés ezen a ponton: beváltak-e a szakhoz fűzött reményeim? A válaszom: igen, szerencsére, teljesen.

Annak ellenére, hogy nem külföldön tanultam, a professzori kar akkor még jelentős része a Debreceni Tudományegyetemről érkezett vendégtanárként és szakmai szempontból első perctől fogva úgy éreztem, jó kezekben vagyok. Ami talán az összes oktató szakmai felkészültségén kívül maradandó emlék, az a hallgató-centrikus oktatásmód, aminek a kooperatív tanulás- és a személyiségfejlesztés velős részét képezték. Szerencsére, az akkori segédtanárok szívvel-lélekkel képviselik ezeket az elveket ma már elismert és inspiráló akadémikusként, tanszékvezetőként vagy író-műfordítóként.

Az egyetem lehetőségeket nyújtott olyan kapcsolatok kiépítésére, ami elérhetővé tette azt az álmomat, hogy három hónapot Amerikában töltsek diákmunkásként, és megtapasztaljam, milyen megismerni, felfedezni és beilleszkedni egy teljesen más kultúrába. A szakmai tudás és a nyelvi magabiztosság mellett, a PKE angol szakja arra is lehetőséget nyújtott, hogy személyiségünket több irányból fejleszteni tudjuk. Az olyan események, mint a hagyományos Christmas Party, könyvvásár, tavaszi bál, dráma csoport és konferenciák jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy tapasztalatot szerezzünk rendezvény-szervezésben, megtanuljunk vendégeket fogadni a világ minden részéről, csoportban dolgozni, és talán ami a legfontosabb, felfedezni azt, amiben jók vagyunk.

Az egyetemen megszerzett tudás és tapasztalatok nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy bátran nekivágjak a nagyvilágnak és szerencsét próbáljak. Mit csináltam angol szakosként külföldön, ahol ugye „mindenki tud angolul”? Önkéntesként felhasználtam a program-szervezési tapasztalatokat és egy ifjúsági központban EU-s és helyi projektekkel foglalkoztam. Ezután, a PKE-n megszerzett pedagógus-képzést folytatva, részidőben beiratkoztam egy magiszteri képzésre a walesi Swansea Egyetemre, alkalmazott nyelvészet és angoltanár szakra. Időközben lehetőségem nyílt egy irodai munkára az egyetem keretén belül, ahol javarészt a hallgatók jóléte és az egyetem és a posztgraduális képzésen résztvevők zökkenőmentes kommunikációja és képviselete volt a feladatom. Emellett lehetőségem nyílt tanítani egy nyári egyetemen francia és spanyol diákokat, valamint tanácsadóként dolgozni két évig az angol állami nyugdíjosztályon. Jelenleg, a többnyelvűség előnyeit és a latin eredetű nyelvek hatásait az angol nyelv elsajátítására és használatára kutatom egy angol doktori iskola ösztöndíjas hallgatójaként.

Lassan tíz év távlatából, biztosan állíthatom, hogy a Partium Keresztény Egyetem angol szaka többet nyújtott, mint egy egyetemi diploma. Az egyetem közösségteremtő, hallgató és tudás-centrikus keretei között, mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy felfedezze mi az, ami érdekli abból a változatos, inspiráló kínálatból, amit az angol szak nyújt, és megtalálja az ehhez szükséges szakmai és személyes motivációt otthon, Erdélyben, Nagyváradon, vagy akár külföldön is tapasztalatot szerezzen, mondjuk egy Erasmus program keretén belül. Bár ez csak az én történetem a számtalan sikertörténet közül, kívánom, hogy te is találd meg a te utad, a te sikered és önmagad, angol szakosként!

One language sets you in a corridor for life. Two languages open every door along the way.” - Frank Smith

 

Drd. Szabó Csaba - Zoltán

Szabo Csaba